Manifest contra la gripalització de la covid

Ens oposem a la proposta aprovada per la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, que ha entrat en vigor aquest dilluns 28 i inicia una nova estratègia front a la COVID-19. Els punts més polèmics i destacats diuen:

“Los altos niveles de inmunidad alcanzados en la población española han determinado un cambio en la epidemiología de la COVID-19 (...) Este cambio de aproximación a la vigilancia y control de la COVID-19 implica aceptar un cierto nivel de transmisión del SARS-CoV-2 en poblaciones vacunadas y jóvenes en las la infección tiene un impacto poblacional menor en términos de gravedad”.

Entenem que és molt arriscat acceptar un cert nivell de contagis, sent conscients que la vacuna no és esterilitzant i tots som en certa mesura vulnerables.

“En relación al control de la COVID-19 en la población general, los casos confirmados leves y asintomáticos no realizarán aislamiento y los contactos estrechos no realizarán cuarentena. En este sentido, se emitirán recomendaciones dirigidas a las medidas preventivas como la utilización de mascarilla en todos los ámbitos y evitar contacto con personas vulnerables”.

Per tant, les persones que tenen la malaltia lleu o assimptomàtica no s’han d’aïllar i poden acudir al seu centre de treball o escolar. Aquesta proposta és disparatada, ja que tothom sap que aquestes persones poden encomanar el virus, com ha reconegut la pròpia OMS. Les quarentenes són una de les mesures més efectives contra l’expansió de la pandèmia, encara estem lluny d’arribar a xifres d’incidència que ens permetin relaxar aquesta mesura i la COVID persistent és una xacra que afecta cada vegada a més persones.

Darrera d’aquesta proposta estan els interessos empresarials que desitgen una reducció de les baixes laborals pel virus. Una vegada més, s’acaten les demandes dels sectors més forts de l’economia a costa de la salut del conjunt de la població. Moltes empreses sense escrúpols podran exigir l’assistència de treballadores infectades, i ni tan sols hauran d’informar a la resta del personal. Amb això es vulnera el dret a la protecció dels treballadors.

Comentari apart mereix l’absolut menyspreu cap a les persones més vulnerables. Sanitat diu que s’emetran recomanacions en un futur indeterminat, i tornen a dimitir de l’obligació que tenen les institucions públiques a l’hora de protegir als col·lectius com la gent gran o qui pateix malalties cròniques. És inadmissible que quedin sense especificar les mesures de prevenció en aquest àmbit, i tot resti a expenses de les decisions individuals. Així mateix, l'eliminació dels cribratges als hospitals genera encara una major desprotecció sobre la gent vulnerable, que exposa de manera molt greu la salut d'aquesta part de la població.

A més, les proves diagnòstiques es centraran només en persones amb factors de vulnerabilitat (majors de 60 anys, immunodeprimits i embarassades), àmbits vulnerables (sanitaris i sociosanitaris) i casos greus. S’oblida de manera negligent que a les escoles i als centres de treball també hi assisteixen persones vulnerables o que conviuen amb persones que ho són.

Diversos experts destacats de la comunitat científica s'oposen a aquesta proposta, com l’Oriol Mitjà, el Salvador Macip, l’Alex Arenas, el César Carballo, el Daniel López Acuña, el Juan José Badiola i el Nacho de Blas entre d'altres. Coincideixen a considerar que aquestes mesures són prematures i suposen banalitzar la pandèmia, a més de recordar-nos que el virus segueix present i hem d'obrar amb cautela i no solament aferrar-nos a la vacunació.

Des del dilluns, s’acaben els test, les quarantenes, les estadístiques, les notificacions o els informes de situació, però el virus segueix present. El propi reglament sanitari de l'OMS requereix un informe complet de tots els casos per saber la veritable magnitud de la situació. En abandonar el sistema de vigilància que hi havia fins ara, podem tenir repunts de la incidència que no veurem a temps real. Succeeix igual en deixar de fer proves de forma general i no tindrem capacitat de detectar quan es produeix un canvi en la corba epidèmica. El nou protocol de notificar solament els hospitalitzats i els rastrejos amb persones vulnerables suposa dedicarse únicament a aquestes xarxes sentinelles amb notificació setmanal, per la qual cosa es retarda la presa de decisions.

Fa pocs dies, la revista Nature denunciava en una editorial la falta d'evidència científica que doni suport a la decisió espanyola, i advertia en to molt dur que aquesta estratègia pot tenir "conseqüències desastroses":

'Nature' critica la reducción de test y datos de la covid: "Puede tener consecuencias desastrosas" - NIUS (niusdiario.es)

L'estratègia de gripalitzar el virus està donant nefastos resultats en els llocs on s'està aplicant. A Corea del Sud, un dels primers països a implementar aquestes mesures, acaben de batre el rècord de morts amb 470, després de banalitzar BA.2, molt més severa que Òmicron. A Gran Bretanya, pares sense cap experiència docent s'ofereixen com a voluntaris en escoles primàries per substituir el professorat de baixa per covid. A Austràlia, algunes escoles tornen a l'aprenentatge remot. Volem repetir aquestes experiències a Catalunya i Espanya?

Paradoxalment, cap dels grans partits polítics ha mostrar objecció alguna en aquesta polèmica. Això posa de manifest, una vegada més, l’enorme distància que existeix entre les forces polítiques i la comunitat científica, que ni tan sols és consultada en un tema de tal envergadura. Bona part de la població també s’hi oposa, fet que demostra l’absoluta falta de representativitat del nostre sistema polític.

Per tot això, demanem:

1) La retirada immediata de la proposta negligent que s'ha esmentat i que posa en risc la salut pública.

2) La tornada a la publicació diària de totes les dades del coronavirus, en coherència amb el dret a la informació establert a l'article 20 de la Constitució.

3) La creació d'un comitè assessor independent d'experts sense conflictes d'interessos, els noms dels quals siguin públics i els seus informes de coneixement general.

4) El cessament de qualsevol tipus d'estratègia de gripalització i de relaxació de mesures preventives, fins que no disminueixin els nivells d'incidència a uns paràmetres consensuats pel comitè assessor abans esmentat.

Apel·lem a les forces polítiques, a les entitats de la societat civil i a les persones preocupades per les mesures assenyalades, a mostrar el seu rebuig a les mateixes i a recolçar les alternatives esmentades, signant el present manifest.

Si voleu signar el manifest, envieu nom, cognoms i professió al mail:

gripalizacionletal2022@gmail.com

(les signatures surten a la versió en castellà d'aquest mateix blog)

Comentarios

Entradas populares de este blog

Manifiesto contra la gripalización del covid

Por una Ley Estatal de Mejora de Calidad del Aire en las Aulas

Recopilación de tuits contra la gripalización y por las mascarillas en interiores